Hodnotenie mäsových výrobkov a piva
Tohtoročnú sériu prehliadok potravinárskych výrobkov zahájili dňa 7. 2. 2018 21. ročník Hodnotenia mäsových výrobkov a 19. ročník Hodnotenia piva. Čísla ročníkov svedčia o dlhoročnej tradícii tejto akcie na SPŠP.
Výrobky na hodnotenie piva poskytli škole sponzorsky pivovary Urpiner Banská Bystrica, Steiger Vyhne, Heineken Slovensko. Výrobky na hodnotenie mäsových výrobkov poskytli
Mecom Humenné, Tauris Rimavská Sobota, Berto Vysoká pri Morave, HSH Veľké Zálužie. Členmi hodnotiacich komisií boli žiaci II.A odbor výživa a šport a IV.B triedy. Prednášku na tému Pivo a pivné štýly predniesol Ing. Štefan Dráb, PhD z SPU Nitra.
Hodnotenia výrobkov sú významnou súčasťou praktickej výučby, umožňujú žiakom aplikovať teoretické vedomosti z technológie, tovaroznalectva, kontroly a hodnotenia potravín pri zmyslovom posudzovaní výrobkov.
Účelom senzorického hodnotenia je získať rýchlu informáciu o akosti alebo zdravotnej neškodnosti výrobkov pomocou zmyslov – teda zraku, čuchu, chute, hmatu. Vytvorením podmienok a dodržaním zásad pri senzorickom hodnotení sa žiaci posúvajú z pozície neškolených hodnotiteľov, ktorými sú bežní spotrebitelia, na úroveň informovaných laikov, ktorí sú poučení a majú znalosti z technológie. Pravidelným cvičením svojich zmyslov a schopností sa môžu vypracovať na školených znalcov.
Hodnotenie pečiva, čokolády a cukrárenských výrobkov.
Dňa 14. 2. 2018 sa na Strednej priemyselnej škole potravinárskej v Nitre konala Prehliadka a hodnotenie čokolád, čokoládových výrobkov, pekárskych a cukrárskych výrobkov. V školskom roku 2017/2018 to bol už 21. ročník. Senzorického hodnotenia sa ako informovaní hodnotitelia zúčastnili žiaci tried III. Av, II. AV, I. AV. Po zhodnotení senzorických znakov posudzovaných výrobkov predniesli predsedovia hodnotiacich komisií výsledky, ku ktorým spolu dospeli jednotlivé skupiny žiakov. Študenti si tak prakticky precvičili vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli počas vyučovania. Garantmi prehliadky boli Ing. Bobušová, Ing. Hamadová. Prednášku na tému Liečivé rastliny a jedlé kvety - využitie v gastronómii predniesla Ing. Eva Ivanišová PhD. z SPU Nitra.
Prehliadka a hodnotenie syrov a vín
V utorok 13. 2. 2018 sa na Strednej priemyselnej škole potravinárskej v Nitre uskutočnila Prehliadka a hodnotenie syrov (23. ročník) a vín (22. ročník). Senzorického hodnotenia širokej škály syrov a vín sa zúčastnili žiaci triedy IV. A, III. AŠ. Garantmi prehliadky boli Ing. Bobušová, Ing. Hamadová, Ing. Poláková. Prednášku na tému Rozmanitosť a funkčnosť uzáverov vo vinárstve predniesol RNDr. Attila Kántor PhD. z SPU Nitra. Po zaujímavej prednáške žiaci v šiestich hodnotiacich komisiách posudzovali vzorky čerstvých i zrejúcich syrov. Boli medzi nimi tvaroh, parenica, korbáčiky, eidam, oštiepok, tavené syry... Potom nasledovalo zmyslové posudzovanie bieleho, ružového i červeného vína prostredníctvom 100 bodového systému. Žiaci podrobili svojim zmyslom víno napr. Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Rizling vlašský či Veltlínske zelené. Študenti si počas tohto dňa precvičili svoje zmysly a nadobudnuté zručnosti určite využijú vo svojom živote pri posudzovaní kvality potravín.
Školské kolo SOČ
ŠKOLSKÉ KOLO STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI
Dňa 1. 3. 2018 sa na Strednej priemyselnej škole potravinárskej v Nitre uskutočnilo školské kolo SOČ. V školskom roku 2017/2018 to je už 40. ročník. Žiaci maturitného ročníku z tried IV.A, IV.B sa zapojili do súťaže, v ktorej prezentovali svoje talent, zručnosti i vedomosti. Žiaci súťažili v dvoch odboroch, a to 01 Problematika voľného času, 03 Chémia, potravinárstvo. V odbore 01 to boli Marek Bóna, Róbert Šmida z IV.B. V odbore 03 súťažil Matúš Ondrejička z IV.A. Výsledky, ku ktorým študenti počas výskumu dospeli, prezentovali pred komisiou, ktorá pracovala v zložení Ing. Bobušová, Ing. Hamadová, Mgr. Odráška PhD..
Bezlepkové pečivo
Bezlepkové trvanlivé pečivo.
Chcete si pripraviť vlastné bezlepkové trvanlivé pečivo? Ponúkame Vám receptúry na chutné a overené výrobky, ktoré sú výsledkom skúmania v práci „Bezlepková strava a jej využitie v praxi“. Tejto téme sa v rámci stredoškolskej odbornej činnosti na Strednej priemyselnej škole potravinárskej v Nitre venoval žiak Matúš Ondrejička.
Prax našich študentov
Svet kvalitnej kávy
Objavili sme svet kvalitnej kávy
O tom, že teória a prax ide spolu, sa presvedčili žiaci IV. A SPŠP počas odbornej exkurzie. Presne na Luciu, čiže 13. decembra sa trieda vybrala do hlavného mesta našej krajiny, kde ich kroky smerovali do prevádzky pražiarne kávy Casu – Daily caffe. Oboznámili sa s technológiou výroby kvalitnej kávy, o ktorej sa učili na vyučovaní. Vo firme si prezreli celý výrobný priestor spolu so strojovým vybavením, ktoré je nevyhnutné na prípravu špičkovej kávy. Na začiatku žiaci videli surovú kávu z rozličných častí sveta ako napr. z Brazílie, Kolumbie, Mexika či Kene. Pomocou bubnového pražiaceho stroja sa im pred očami menila zelená káva na upražené hnedé kávové zrná. Jedinečná, nezameniteľná a hlavne lákavá vôňa kávy šteklila nosy všetkých prítomných. Aby si káva zachovala ideálne vlastnosti, je potrebné jej odstátie. Preto žiaci videli ako ju nechávajú odvetrať a až následne na to ju balia do obalov so vzduchovým ventilom. Počas celej prehliadky bol žiakom podávaný zaujímavý výklad od odborníka priamo z praxe.
Pridaným bonusom exkurzie bola ochutnávka rôznych druhov káv (čerstvo upraženej, odvetranej, jednodruhovej, zmesovej...), ktorú si pre žiakov pripravil pán majiteľ. Pri jeho odbornom výklade, žiaci zistili ako má vyzerať, chutiť či voňať konkrétna káva. Uviedol ich do tajov prípravy a servírovania „dobrej“ kávy. Mnohí žiaci si si priamo v prevádzke pod jeho vedením pripravili lahodný pohárik tohto povzbudivého nápoja. Pán majiteľ s radosťou očakáva aj ostatných našich žiakov túžiacich po nových, voňavých kávičkových skúsenostiach a informáciách.
Takže teraz už potravinári vedia, aká dlhá je cesta od kávového zrna až po šálku lahodného kávového nápoja.
Prezentácia stredných škôl
V utorok 12. 12. 2017 sa Spojená škola v Nitre zúčastnila na Prezentácii stredných školy a vianočných tvorivých dielňach v Komjaticiach, ktoré pripravila Základná škola s materskou školou Ondreja Cabana Komjatice. Našu školu tu reprezentovali 3 žiačky, a to Naďa Ballová z III.A SPŠP, Katarína Ácsová z II.B HA a Ema Kutišová zo SEXTA B ŠG. Žiačky podávali záujemcom o štúdium na našej škole informácie o vzdelávaní, športových aktivitách a gastronomických akciách. Zároveň prezentovali školu pomocou výrobkov zo školskej pekárne, ktoré pripravujú žiaci počas hodín odbornej praxe.
Veda a výskum SPU
V rámci týždňa vedy a techniky sa 9. novembra 2017 všetci žiaci SPŠ potravinárskej v Nitre zúčastnili prezentácie vedecko –výskumnej činnosti, ktorú pripravila Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Cieľom podujatia bolo zlepšiť vnímanie vedy a techniky u mladých ľudí i celej spoločnosti. Žiaci si prezreli pripravené expozície ako napr. Svet biotechnológií, Sila prírodných látok, Kvalitné a bezpečné jedlá na našich stoloch, Chémia inak. Prostredníctvom mikroskopov žiaci nahliadli do sveta mikroorganizmov. Pomocou predložených vzoriek sirupov z rakytníku či cereálnych chlebov žiaci spoznávali nové trendy v zdravých potravinách a nápojoch. Vedecko – výskumná činnosť bola žiakom predstavená aj pomocou tematických prednášok ako napr. Inovácie v pekárstve.
Prehliadka a hodnotenie vín
Motto : Syry a víno, to vždy ide spolu (Vo víne je pravda, ale s dobrým syrom to platí viac)
Ako každý rok i tento rok sa 17. februára uskutočnilo 20. ročník hodnotenia syrov a 19. ročník hodnotenia vín. Hodnotenia sa zúčastnili žiaci IV. A triedy a III.A triedy. Na úvod hodnotenia odznela odborná prednáška odborného asistenta z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP SPU Nitra Ing. Petra Czaka, PhD., na tému rozdelenia vinohradníckych oblastí na Slovensku a dodržania predpísaných zásad počas degustácie bieleho i červeného vína.
Vzorky na hodnotenie zabezpečili sponzori :
Syry : Víno:
Liptmilk LiptovskýMikuláš
Milsy Bánovce
Agrofarma Červený Kameň
Levmilk Levice
Tami Kežmarok
Bel Michalovce
Nika Považská Bystrica
Po vykonaní degustácie syrov i vína študenti referovali o hodnotení vo svojich príspevkoch, kde vysoko hodnotili kvalitu predložených vzoriek a svojim hodnotením potvrdili vedomosti nadobudnuté počas teoretického vyučovania.
Hodnotenie mäsových výrobkov a piva
Senzorické hodnotenie výrobkov piva a mäsových výrobkov
"Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, kde sa pivo pije tam sa dobre žije a keď sa k tomu podávajú aj mäsové výrobky tak je to úplne super."
Poďakovanie patrí najmä sponzorom, ktorí poskytli hodnotené vzorky :
Mäsové výrobky :
HSH Veľké Zálužie, Mecom Humenné, Tauris Rimavská Sobota, Brocka s.r.o Hlohovec, Súkenník s.r.o Pata, Berto s.r.o Vysoká na Morave, Tatrakon a.s. Poprad
Výrobky piva :
Pivovar Heineken a.s. Hurbanovo, Pivovar Topvar a.s. Veľký Šariš, Pivovar Staropramen a.s. Praha, Pivovar Budvar n.p. České Budějovice, Pivovar Svijany s.r.o Svijany, Pivovar Steiger s.r.o Vyhne, Pivovar Urpiner s.r.o Banská Bystrica
Hodnotenie čokolády, cukrárskych výrobkov a pečiva
Dňa 4. februára 2015 sa v priestoroch Spojenej školy uskutočnil 18. ročník Prehliadok a hodnotenia čokolád, čokoládových výrobkov, pekárskych a cukrárskych výrobkov. Ako prvé si žiaci vypočuli odbornú prednášku na tému „Polevy a náplne v cukrárskom priemysle“, ktorú predniesla Ing. Eva Ivanišová PhD. z SPU Nitra. Následne na to žiaci piatych hodnotiacich komisií zo IV. A, III. A triedy posudzovali zmyslové vlastnosti vybraných druhov cukroviniek, chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov. V závere prehliadok predsedovia komisií prezentovali výsledky, ku ktorým dospeli počas hodnotenia.
Štúrovo pero
V dňoch 25.-26.apríla sa S3GA – STRIGA, zúčastnila vyhodnotenia súťaže stredoškolských časopisov, ktoré sa koná každoročne vo Zvolene a my sa každoročne v tejto súťaži umiestňujeme. Už po piatykrát sme získala špeciálnu cenu TV Markíza, a to Cenu 1.stupňa. Na brífingu sme mali možnosť debatovať s generálnym riaditeľom TV Markíza Matthiasom Settelem a tohtoročnou zlatou olympijskou víťazkou zo Soči Anastasiyou Kuzminou. Obe stretnutia boli príjemné, rovnako aj workshopy o žurnalistike. Za redakčnú radu do Zvolena vycestovali Terézia Sulániová, Silvia Palušková, Samuel Spišák, Radka Škodová, Zuzana Urbáneková, Tereza Halamová a pedagóg PhDr. Jana Šimková. Viac sa dočítate v júnovom čísle STRIGY.
Kvapka krvi
Poď darovať krv u nás v Slančíkove!
Darovanie krvi je veľmi humánny a v dnešnej dobe veľmi populárny dobrý skutok. Jeho popularita však nič nemení na skutočnosti, že darovanej krvi je stále nedostatok, a tak sa transfúzne stanice rozširujú väčšmi medzi ľudí. Až jedného krásneho dňa, presnejšie v pondelok 28. 4. 2014, takáto transfúzna stanica zakotvila aj u nás v spoločenskej hale Spojenej školy. Záujem o darcovstvo krvi v našej škole bol pomerne slušný – 76 darcov, či už z radov skúsených darcov, alebo nováčikov. Vyspovedala som aj tých ktorých to ešte čaká, aj tých, ktorí to už majú za sebou.
Exkurzia Veterná turbína a malý pivovar SPU
Naši študenti 4.A. SPŠP sa tento školský rok zúčastnili zopár zaujímavých exkurzií...